Ομιλία "Έρευνα και Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα - Στα γρανάζια της Πολιτικής και των Πολιτικών" | Φοιτητικό Παράρτημα SPE Πολυτεχνείου Κρήτης

To Φοιτητικό Παράρτημα SPE του Πολυτεχνείου Κρήτης σας προσκαλεί στην επερχόμενη ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίων-Ενεργειακός Οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος ΔΣ και Τεχνικός Σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα. Το θέμα της ομιλίας είναι "Έρευνα και Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα - Στα γρανάζια της Πολιτικής και των Πολιτικών".

Η ομιλία θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Τρίτη στις 5 Δεκεμβρίου 2023 στις 17:30 EET (UTC+2). 

Μπορείτε να συμμετάσχετε μέσω της πλατφόρμας Zoom χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://tuc-gr.zoom.us/j/93879757220?pwd=c0I4TzR0NEp5RUxFUk9zbFNpSGQ3dz09#success

Meeting ID: 938 7975 7220

Password: 592891

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Ακολουθούν η περίληψη της ομιλίας και το βιογραφικό του ομιλητή.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στον τομέα έρευνας υδρογονανθράκων (Υ/Α), επισημαίνει τον καίριο ρόλο της πολιτικής στη διαχείριση τους, όχι μόνο στην χορήγηση δικαιωμάτων αλλά και στην επικράτηση στρατηγικών αποφάσεων.

Η εμπλοκή της πολιτικής είναι αναπόφευκτη, καθώς το Σύνταγμα καθιστά σαφές ότι τα δικαιώματα επί των υδρογονανθράκων ανήκουν στο δημόσιο, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να τα διαχειρίζεται και να τα εκχωρεί σε τρίτους. Ωστόσο, οι αλλαγές στην πολιτική και οι αλλαγές κυβερνήσεων μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τις εξελίξεις των ερευνών και των εκμεταλλεύσεων.

Μέσα από μια ανάλυση του ιστορικού των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, θα δοθεί έμφαση σε δύο κρίσιμες ιστορικές περιόδους: πριν και μετά το 1967. Σημαντικές αναφορές γίνονται στις ανακαλύψεις κοιτασμάτων όπως είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, που επηρέασαν τη γεωπολιτική της περιοχής.

Η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση και οι διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν πολλαπλές επιπτώσεις στις ερευνητικές δραστηριότητες των υδρογονανθράκων. Η εισροή νέων τεχνολογιών στην εξόρυξη φυσικού αερίου σε βαθιές θάλασσες, σε συνδυασμό με ανακαλύψεις κοιτασμάτων, ανοίγουν το δρόμο σε νέους γεωπολιτικούς διαλόγους και αναπροσαρμογές στρατηγικών.

Θα διερευνηθεί η πιθανή επιρροή αυτών των παραγόντων στην εξέλιξη των ερευνών υδρογονανθράκων και την πολιτική που τις πλαισιώνει, δημιουργώντας προβληματισμούς για το πώς αυτές μπορούν να εκτελεστούν με επιτυχία ή να επηρεαστούν από πολιτικές αλλαγές.

 

Βιογραφικό Δρ. Κωνσταντίνου Νικολάου

Γεωλόγος Πετρελαίων & Ενεργειακός Οικονομολόγος.

Ο Δρ. Νικολάου ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων το 1976 από την Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίων (ΔΕΠ ΑΕ), στην οποία διετέλεσε προϊστάμενος Ερευνών. Το 1998 ο όμιλος εταιριών της ΔΕΠ ΑΕ συγχωνεύτηκε στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ, από την οποία ο Δρ. Νικολάου αποχώρησε το 2009 από τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων. Έχει επιβλέψει και συντονίσει τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, Λιβύη, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο, Γεωργία, Ουκρανία, κλπ.

Την περίοδο 1991-1993, διετέλεσε Γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας, και από το 2004 έως το 2006 Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Διανομής Αερίου της Αττικής.

Ο Δρ. Νικολάου, υπήρξε σε διάφορες περιόδους ειδικός σύμβουλος σε θέματα ενέργειας έξι Υπουργών Ενέργειας, Τεχνολογίας, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος .

Από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι και τον Μάρτιο του 2019 ο Δρ. Νικολάου ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Υδρογονανθράκων Κύπρου (EYK).

Από το τέλος του 2009 ως σήμερα είναι Τεχνικός Σύμβουλος της Εnergean στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με κέντρο τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Από τον Απρίλιο του 2020 έχει την θέση του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εnergean στην Ελλάδα.

Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου(AAPG) , της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας (ΕΓΕ), του Ελληνικού Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και συνιδρυτής και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).